Wstęp
Mleko roślinne zdobywa coraz więcej zwolenników. Staje się popularne w zaciszu domowym, ale można je spotkać także w kawiarniach i restauracjach (często bez dodatkowej opłaty), a także w barach typu fast food, na przykład w McDonald’s dostępna jest kawka z mlekiem sojowym.
Trochę statystyk
Wiecie, ile litrów wody jest potrzebne do wyprodukowania jednego litra mleka krowiego? Aż 628 litrów! A jak prezentują się mleka roślinne? (Produkcja mleka a środowisko)
Migdałowe: 371 litrów
Ryżowe: 270 litrów
Owsiane: 48 litrów
Sojowe: 28 litrów
Benefity z picia mleka roślinnego
Jak widać różnica jest ogromna, ale czemu jeszcze warto przestawić się na mleko roślinne? Oto niektóre powody:
Nie zawiera laktozy oraz złego cholesterolu
Może być stosowane przez wegetarian oraz wegan
Ma mniej kalorii niż mleko krowie
Zawiera różne minerały oraz witamy (w zależności od rodzaju mleka)
Można wybierać pomiędzy dużą ilością (oprócz wymienionych wyżej można znaleźć: jaglane, orkiszowe, gryczane, z komosy ryżowej, sezamowe, z nasion konopi, kokosowe, orzechowe, z nasion dyni czy ziarna słonecznika)
DIY
Jeżeli jednak cena nas odstrasza (mleko roślinne kosztuje mniej więcej 10 złotych) można spróbować zrobić je samemu. Co jest potrzebne? Szklanka ziaren, pestek czy orzechów, kilka szklanek wody oraz gaza wraz ze szklanym naczyniem. Należy pamiętać, aby wcześniej wymoczyć przez całą noc składniki w celu lepszego blendowania. Potem tylko zblendowaną masę przeciskamy przez gazę do szklanego pojemnika i gotowe! Napój trzymamy w lodówce i spożywamy najlepiej w ciągu 48 godzin. Dodatkowo „pozostałości (tzw. wegański serek) świetnie sprawdzą się jako farsz do naleśników, zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do ciast.” (10 przepisów na domowe mleko roślinne)
W linku powyżej znajdują się także łatwe przepisy na mleko jaglane, kokosowe, migdałowe, ryżowe, sojowe, z nerkowców, owsiane, gryczane, jęczmienne oraz orkiszowe. Warto spróbować, początki zawsze są trudne, ale potem można będzie delektować się pysznym, domowym mlekiem roślinnym.
Podsumowanie
Osobiście polecam mleko owsiane, super łączy się z kawką, ale też idealnie pasuje, na przykład, do owsianki czy płatków śniadaniowych.